Носителят на 11-ата литературна награда за български роман на годината на

...
Носителят на 11-ата литературна награда за български роман на годината на
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев спечели две престижни награди в един ден

Носителят на 11-ата литературна премия за български разказ на годината на Националния дарителски фонд " 13 века България "  (НДФ) е " Опашката "  на Захари Карабашлиев. Това беше оповестено на тържествена гала вчера в изложба „ Средец “. Освен с престижа си наградата е прочут с това, че е литературното отличие с най-голямо парично изражение в България - 11 хиляди лв.. 

По-рано през деня Карабашлиев получи и пластиката " Цветето на Хеликон "  за най-продавана книга през 2021 година  сред общо 12-те номинации на книжарници " Хеликон ". Предстои и журито да направи своя избор.

А за премията на " 13 века България " " Опашката " се състезаваше с романите " " Жена напразно "  от Александър Секулов (изд. " Хермес " ); " Мисия Туран "  от Алек Попов (изд. " Сиела " ); " 24 часа труд "  от Васил Панайотов, (изд. " Жанет 45 " ); " Шестият пръст "  от Деляна Манева, (изд. " Сиела " ) и  " Т като Ташкент "  от Христо Карастоянов (изд. " Жанет 45 " ).

" Беше по-лесно да отсеем шестимата номинирани, в сравнение с след това да излъчим като победител един от тях ", сподели проф. Боян Биолчев, който бе ръководител на журито. В него дадоха глас още писателката Здравка Евтимова, проф. Амелия Личев, проф. Пламен Дойнов и доцент Атанас Капралов. За наградата претендираха общо 34 новоиздадени романа от български създатели. 

" Културата, тази просвета, която води човечеството напред, културата на Просвещението и напредъка стартира с книгите! Във време на фундаментално разделяне и цивилизационен разлом (и то не някъде на открито, а вътре, у нас) ние, българите, използваме едни и същи букви, едни и същи думи и съвсем едни и същи фрази да се нараняваме едни други. Но какво да се прави?

Мой ангажимент като публицист е не да сдобрявам и успокоявам (за това служи религията), нито пък да наставлявам (за това е образованието), а да съм задоволително покрай паниките на времето, в което пребивавам, само че и на задоволителна отдалеченост, с цел да мога да ги преправям в писане. Надявам се книгите ми да бъдат с изключение на всичко друго документ както на това, което Бог ми е отредил като качества, също на моя труд, само че и на времето, в което пребивавам. Така, както съм го видял ", съобщи Карабашлиев при приемането на премията.

Освен като книга, " Опашката " към този момент живее и сполучлив сценичен живот - на сцената на Плевенския спектакъл в едноименната режисура на Явор Гърдев. 

Наградата на НДФ " 13 века България " се връчва от 2011 година, а " Цветето на Хеликон " - от 2005 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР